High and Dry
Wie is de meest bekende Nieuw-Zeelander die je kent?? Denk daar maar even over na.
Het werd tijd om Queenstown even te verlaten, en op mijn lijstje met plaatsen nog te bezoeken stond bovenaan Mount Cook. Dus maar de bus richting Mount Cook genomen om daar een paar dagen door te brengen. Het ligt ongeveer 300 km van QT af dus dat was een kort busreisje. Het weer begint ondertussen een stuk minder te worden. Het begint af en toe te regenen en het is nu dus wachten op de sneeuw zodat het ski-seizoen kan losbarsten in QT, wat ook betekent dat er meer werk is. Maar eerst dus even naar Mount Cook, de hoogste berg van NZ. Om de berg zelf te beklimmen moet ik toch nog wat meer ervaring op doen. Er wordt gezegd dat Mount Cook lastiger is om te beklimmen dan Mount Everest, dus misschien kan ik die eerst proberen.
Toen ik aankwam was het flink aan het regenen en er was niets te zien van Mount Cook en de andere bergen. Dus ben ik maar een rondje door het dorp gelopen en het info-centrum bezocht. Ik wilde graag naar de Mueller Hut lopen, die op 1850 meter ligt, het dorp ligt op 700 meter, dus dat was ook al een aardige beklimming. Het weer zou de volgende dag wat beter worden, dus ik maakte me geen zorgen, dat zou wel goed komen. De volgende dag was het dan ook stralend weer. Het eerste stuk heb ik samen gelopen met vier Nederlanders die in hetzelfde hostel zaten. Halverwege de beklimming haakten ze echter af en ben ik dus alleen doorgelopen naar de hut. Het weer was prachtig, maar Mount Cook bleef de hele tijd in de wolken hangen. Ik maakte me natuurlijk niet druk, het zou wel opklaren. Na de hut bereikt te hebben, ben ik nog doorgelopen naar de top van Mount Olivier.
Al een bekende Nieuw-Zeelander kunnen bedenken?? Naast Russel Crowe, Peter Jackson en Ernest Rutherford is waarschijnlijk de bekendste Sir Edmund Hillary. Hij heeft als eerste de top van Mount Everest bereikt. En wat was de eerste berg die hij in zijn leven heeft beklommen?? Niet Mount Cook, maar Mount Olivier. Hier is zijn passie voor het bergbeklimmen ontstaan en heeft hij ook veel getraind voor de beklimming van Everest. In het dorp is een heel centrum voor hem ingericht en staat ook een mooi standbeeld van hem. Na het bekijken van een documantaire over zijn leven en beklimming ben ik nu zijn boek aan het lezen. Naast het bergbeklimmen heeft hij nog een heleboel andere dingen gedaan, hij heeft bijvoorbeeld als eerste met een voertuig de zuidpool bereikt.
Na een paar uur op de top te hebben doorgebracht met wat lawines, een bezoekje van een kea en wat lichte sneeuw ben ik weer naar beneden gelopen. Ondertussen was het weer opgeklaard en lag Mount Cook in het zonnetje. Een prachtige dag in een week vol regen.
'It is not the mountains we conquer, but ourselves'.
Alweer een leuk verhaal en dank je wel voor de geschiedenis les.
Bij het boekenfestival in het MECC heb ik een prachtig boek met foto's en verhalen van N-Z gekocht. Je zult hierin veel herkenning terug vinden.